Δυο νέα παιδιά, ο Λευτέρης Αντωνάκας και ο Ανδρέας Καραπατάκης, αφήνουν το Πλωμάρι όπου μεγάλωσαν και ανοίγουν ένα κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας με παραδοσιακά προϊόντα Βορειοανατολικού Αιγαίου. Δημιουργούν έναν παράδεισο από τοπικά προϊόντα Λέσβου, Λήμνου, Χίου και προάγουν το γαστρονομικό πλούτο της πατρίδας τους.
Εμείς “βουτήξαμε” στα ράφια του μαγαζιού τους και οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης πήραν φωτιά!

 

Πείτε μας πώς προέκυψε η ιδέα να ανοίξετε ένα μαγαζί με τοπικά προϊόντα του νομού Λέσβου και της Χίου;

Η ιδέα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010. Ο Ανδρέας κι εγώ καταγόμαστε από το Πλωμάρι Λέσβου. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα συνέδεε τα προϊόντα με τον τόπο τους. Η Λέσβος, όπως και η γειτονική Λήμνος, έχει καταπληκτική γαστρονομία. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, πως θα ήταν ωραία να δημιουργούσαμε ένα μαγαζί όπου θα μπορούσε κάποιος να βρει συγκεντρωμένα τα καλύτερα προϊόντα από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, να μάθει γι’ αυτά και να τα συμπεριλάβει στη ζωή και τη διατροφή του.

Έτσι, ήρθαμε στην Αθήνα προς αναζήτηση χώρου. Και ήμασταν τυχεροί που βρήκαμε το συγκεκριμένο μαγαζί, στην ιστορική οδό Αθηνάς, κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά, γιατί από εδώ περνά κόσμος από όλο το λεκανοπέδιο. Είμαστε ανάμεσα στο Μοναστηράκι και την Ομόνοια, δύο από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης και εύκολα προσβάσιμοι με το μετρό και τον ηλεκτρικό.

Τι προϊόντα βρίσκει κανείς στο κατάστημά σας;

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων, με το 99% αυτών να είναι από τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Χίο. Θα βρείτε τυροκομικά, γαλακτοκομικά, αλκοολούχα όπως το διάσημο ούζο Μυτιλήνης, κρασιά, ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, μέλι, ταχίνι Λήμνου που είναι διάσημο, ελαιόλαδο, παξιμάδια, προϊόντα Χίου με μαστίχα κ.ά. Με το 1% που μένει, αναφέρομαι σε κάποια όσπρια που φέρνουμε από Πρέσπες, Καστοριά, Γρεβενά, επίσης εξαιρετικής ποιότητας.

Κάνοντας μια περιήγηση στα ράφια σας, διαπιστώνει κανείς πως όντως πρόκειται για πολύ μεγάλο εύρος προϊόντων. Μιλήστε μας για κάποια ιδιαίτερα προϊόντα σας.

Στο Περί Λέσβου θα βρείτε πάρα πολλά προϊόντα για μια ισορροπημένη διατροφή, πολλά από τα οποία είναι προϊόντα με ονομασία πρόελευσης, όπως για παράδειγμα το παραδοσιακό λαδοτύρι. Είναι φημισμένο τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν ψυγεία, ωρίμαζε στο λάδι του. Σήμερα παράγεται λίγο διαφορετικά, συνεχίζει όμως να είναι ένα τυρί πλούσιο σε γεύση και με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Διαθέτουμε πολύ δυνατές γραβιέρες, εξαιρετικό γιαούρτι που θα βρείτε σε χειροποίητο αλουστράριστο πήλινο δοχείο, ώστε να στραγγίζει εκεί, τυριά Λήμνου (μελίχλωρο, κασκαβάλι, καλαθάκι Λήμνου), φέτα Μυτιλήνης, κάποια λουκάνικα…

Υπάρχει και ξεχωριστή γωνιά με βότανα, σωστά;

Ναι, πρόκειται για άγρια αρωματικά βότανα που φύονται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη και δεν προέρχονται από καλλιέργειες. Είναι ό,τι δίνει ο τόπος, στις ποσότητες που το δίνει η φύση. Γενικά στο Περί Λέσβου δεν μπαίνει τίποτα που να μην είναι ελληνικό! Αυτή είναι η βασική μας φιλοσοφία στα χρόνια που λειτουργούμε και τη σεβόμαστε πολύ.

Η Μυτιλήνη έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή ούζου. Τι θα βρει σε εσάς ο φίλος του ούζου;

Θα βρει ούζο που δεν υπάρχει αλλού. Διαθέτουμε περίπου 30 διαφορετικές ετικέτες, από πολύ μικρούς παραγωγούς τα περισσότερα, σε ποικιλίες από απόσταξη ή και όχι, πάντα από τη Μητρόπολη του ούζου, τη Μυτιλήνη.

Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και στο κρασί. Και εκεί η γκάμα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει εξαιρετικά κρασιά (χύμα ή σε ασκούς) από τη Λήμνο. Ακόμα και κρασί με μαστίχα έχουμε από τη Χίο, που αξίζει να δοκιμάσει κανείς.

Προσέξαμε ότι στο Περί Λέσβου βρίσκει κανείς μια μεγάλη ποικιλία παξιμαδιών. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό;

Τα παξιμάδια μας προέρχονται από γυναικείους συνεταιρισμούς ή άλλους παραγωγούς από Λήμνο και Λέσβο. Θα βρείτε ολικής άλεσης, κριθαρένια, λαδιού, γλυκανίσου, με ζάχαρη, χωρίς ζάχαρη, γλυκά, αλμυρά. Κι εδώ η ποικιλία είναι μεγάλη για να καλύψει κάθε γούστο.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου; Τι σας λένε γι αυτό που δημιουργήσατε;

Το κατάστημα λειτουργεί από το 2011. Δεδομένου ότι το διάστημα αυτό η Ελλάδα διανύει μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο, είναι αξιοθαύμαστο για μια επιχείρηση να αντέχει στο χώρο που δραστηριοποιείται. Εμείς, λόγω της πολύ καλής ποιότητας και των προσιτών τιμών, έχουμε σταθερούς πελάτες, μόνιμους, που μας επισκέπτονται για τις αγορές τους σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση.

Είστε σε ένα σημείο πολύ τουριστικό. Προσελκύετε ξένους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα;

Έχουμε πελάτες από το εξωτερικό, είτε περαστικούς που κάνουν βόλτα στο ιστορικό κέντρο, αλλά και αρκετούς που φτάνουν στο μαγαζί κρατώντας την κάρτα μας, μετά από σύσταση κάποιου δικού τους που ταξίδεψε στην Ελλάδα, ήρθε στην Αθήνα και ψώνισε από εμάς.

Και βέβαια σε αυτούς τους επισκέπτες κάνουμε συνέχεια γευστικές δοκιμές. Τους δίνουμε να γευτούν διαφορετικά ελαιόλαδα, ούζο, κρασί, λικέρ μαστίχα…

Ποια είναι τα προϊόντα που προτιμούν περισσότερο οι ξένοι πελάτες σας;

Λατρεύουν το ελληνικό ελαιόλαδο, είναι το Νο 1 προϊόν που θέλουν να πάρουν μαζί στη χώρα τους. Ζητούν, όμως, και συσκευασμένα τυριά, κρασί, μαστίχα Χίου κ.ά.

Θα περίμενε κανείς πως αυτά τα προϊόντα, λόγω του ότι είναι δύσκολο να τα βρει κάποιος και είναι εξαιρετικής ποιότητας, θα ήταν ακριβά. Διακρίνω, ωστόσο, μια πολύ λογική τιμολογιακή πολιτική. Θέλετε να μας το εξηγήσετε;

Οι τιμές μας είναι πολύ προσιτές, γιατί κατά βάση δουλεύουμε με Έλληνες πελάτες. Το 70% του τζίρου μας είναι από Έλληνες και γι’αυτό προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές. Για τη συγκεκριμένη ποιότητα τονίζω. Κάποια από τα προϊόντα που δουλεύουμε εμείς θα τα βρείτε αλλού πολύ ακριβότερα. Όσο για τους τουρίστες; Έχοντας επισκεφτεί άλλες τουριστικές ζώνες και αντίστοιχα καταστήματα, θα έλεγα ότι σοκάρονται ευχάριστα από τις τιμές μας και γι’αυτό αγοράζουν σε ποσότητα.

Ποια είναι η σχέση σας με το νησί σήμερα; Το επισκέπτεστε;

Για μας η Λέσβος είναι ο τόπος καταγωγής μας, οι ρίζες μας. Εκεί ζουν συγγενείς και φίλοι μας. Οπότε, βρίσκουμε ευκαιρία και πραγματοποιούμε ο καθένας 3-4 ταξίδια το χρόνο. Κάποια για ξεκούραση, για διακοπές και άλλα για δουλειά. Το χειμώνα επισκεπτόμαστε τη Λέσβο για το μάζεμα της ελιάς και την παραγωγή και συσκευασία του δικού μας ελαιόλαδου. Γενικά, υπάρχει έντονη επαφή με τον τόπο μας και στενές σχέσεις με τους παραγωγούς εκεί.

Πηγή: touristorama.com