Καλοκαίρι 2010: δύο νέοι από το Πλωμάρι της Λέσβου, ο Λευτέρης Αντωνάκας και ο Ανδρέας Καραπατάκης, αποφασίζουν να αφήσουν το νησί που μεγάλωσαν και να δημιουργήσουν ένα κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας που θα μπορούσε κάποιος να βρει συγκεντρωμένα τα καλύτερα προϊόντα από τον τόπο τους. Έναν σχεδόν χρόνο μετά η αρχική ιδέα γίνεται πράξη. Στην οδό Αθηνάς, στον πιο εμβληματικό δρόμο της αθηναϊκής εμπορικής ζωής, ανοίγει το Περί Λέσβου, ένας παράδεισος από παραδοσιακά προϊόντα όχι μόνο της Μυτιλήνης ή των χωριών της Λέσβου, αλλά και της Λήμνου, της Χίου και ολόκληρου του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Εμπνευσμένο από τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις και στηριγμένο στην πληθώρα των αγροτικών προϊόντων των νησιών της περιοχής το Περί Λέσβου φιλοξενεί στα ράφια του το σύνολο σχεδόν του διατροφικού τους πλούτου: προϊόντα με ονομασία προέλευσης, όπως το φημισμένο λαδοτύρι της Λέσβου, την τυροκομική και γαλακτοκομική παραγωγή των νησιών (γραβιέρες, φέτα, γιαούρτι, τυριά της Λήμνου), το διάσημο ελαιόλαδο της Μυτιλήνης, μέλι, ταχίνι, ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, άγρια αρωματικά βότανα και ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία παξιμαδιών από τοπικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς. Κεντρική θέση ανάμεσά τους κατέχουν τα αλκοολούχα, τα εξαιρετικά κρασιά της Λήμνου (χύμα ή σε ασκούς) και, φυσικά, το ούζο Μυτιλήνης και Πλωμαρίου (με 30 διαφορετικές ετικέτες) και η μαστίχα της Χίου.
Με σταθερούς άξονες τη μοναδική ποιότητα των αγαθών του, τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές (σε σχέση ακριβώς με την ποιότητά τους) και τη σταθερή προσήλωση στην παραδοσιακή παραγωγή του Βορείου Αιγαίου, το Περί Λέσβου, δέκα περίπου χρόνια τώρα, κατάφερε να γίνει ένα αναγνωρίσιμο σημείο στην εμπορική ζωή της οδού Αθηνάς: πόλος έλξης των περαστικών που κάνουν βόλτα στο κέντρο, των ξένων πελατών και τουριστών που το επισκέπτονται ανελλιπώς, μόνιμη αναφορά των σταθερών του πελατών και φίλων που περνούν την πόρτα του σχεδόν καθημερινά.